Tvergastein 2009

 

 

17 deltakere fikk en røff, men flott weekend på filosofen Arne Næss sin hytte Tvergastein under Hallingskarvet, de første dagene i august. Været varierte fra storm til stille, fra tett tåke til dypblå himmel og ga arrangementet en perfekt ramme.Tankeranglingen som ble ledet av filosofen Per Ingvar Haukeland var også en høytidlig markering av Tankeranglings 5 års jubileum som filosofisk møteplass. Det ble mange gode samtaler og flere flotte turer. Vi skal selvfølgelig ikke glemme Ingebjør Sørbøen student ved Ole Bull Akademiet, som tok den lange veien opp til hytta lørdagkvelden for å gi oss vakker poesi på fela si – i Arnes arbeidsrom!

Det var spesielt å arrangere en tankerangling på Tvergastein, bare kort tid etter at Arne Næss gikk ut av tiden. Vi var utrolig heldig som fikk oppleve stedet slik filosofen selv forlot det. En stor takk til stiftelsen som lot oss få låne hytta.

En av deltakerne Bente, har sendt oss en varm tilbakemelding og vi har plukket ut følgende spesielle opplevelse.

“Jeg må si at jeg kan føle Arne Næss glede over en – eller toppen to sjokoladebiter etter en strabasiøs ferd i bratt natur. Personlig har jeg ikke smakt så god sjokolade siden jeg som liten kom hjem til kjøttkaker og sjokoladepudding med vaniljesaus etter en strabasiøs skitur med min far!”

«Hei gode tankerangelvenner! Her kommer ei takk for godt samvær på Tvergastein fra Anne og Mai-Evy som har rangla videre i Sogndalsfjella i tre dager, med og uten tanker!»

«Jeg vil si mange tusen takk for fine dager, spesielt var lørdagen helt bløtkake med bringebærkrem, eller var det aprikos. Minnet om barndom /ungdomstid på Sunnmøre med fjellturer i bratte fjell og påfølgende god mat» (Solgunn)

Tvergastein er blitt til bilder i motlys, Bergtatthet. Skydriv forbi vinduene. Steinens variasjoner. Ennå er jeg i Hallingskarvet. Overveldet, lykksalig. Hverken Bergen, Oslo, de trettende togturene, Røros og hverdagen har drevet Tvergastein bort. Takk til alle som en. Kanskje treffes vi igjen, kanskje ikke. Jeg vil gjerne ha besøk. (Tove)

«På veien opp til Tvergastein tenkte jeg en del på et TV program med AN. Tror de viste hans siste tur til hytta. På toget spurte intervjueren Arne om «Hvor skal vi nå?» Arne svarte «Tvergastein» på en måte så man skjønte at dette var virkelig noe han gledet seg til. Jeg har lenge vært nysgjerrig på dette stedet, og har lenge ønsket å se hytta. På veien opp kunne vi flere ganger se hytta og det kriblet i magen. Når jeg endelig kom opp drøyde det en stund før jeg gikk inn. Jeg vil bare nyte mest mulig rundt hytta og virkelig kjenne gleden over å være der før jeg gikk inn i selve hytta. Jeg var på høyden både bokstavelig og til sinns, men når jeg kom inn i hytta steg jeg visst litt til. Det var bare såvidt jeg klarte å nyte helt da tanken om at «hit må jeg igjen» ofte suste gjennom hodet. Jeg gikk rundt og tittet i de ulike rommene, i hyllene og bladde i noen av bøkene. Fantastisk! Her har Arne tenkt lenge og dypt. Her er det tenkt så mye at det er inspirerende. Imponerende! Jeg syntes også å ane at hytta savnet Arne, men likevel, hytta ønsket oss velkommen. Den behøvde ikke engang å si at den hadde vært der lenge og møtt mye slags vær og utfordringer. Den var tøff. Men også noe sårbar. Den ville og måtte og skulle behandles med respekt. Dette inntrykket ga Per Ingvar, men også hytta selv. For meg var det heller ingen annen måte å behandle denne hytta på. Den fortjente det. Idet jeg gikk ut av hytta, så opp på fjellet og Skarvereiret skjønte jeg at denne helga blir full av høyder. (Joachim)