Nytt blikk på filosofen Spinoza!

Formiddagsrangling rundt kjøkkenbordet midt i  Amsterdam
Formiddagsrangling rundt kjøkkenbordet midt i Amsterdam

Det ble en myk og hyggelig weekend i Amsterdam 5-8 oktober. P.g.a sykdomsforfall, ble vi tilslutt en liten, men kompakt gruppe på åtte som møtte filosofen Carien de Jonge til interessante diskusjoner om Spinoza og begrepet frihet. Filosofen Spinoza har på mange måter gjort et solid «comeback» de siste tiårene. Spesielt hans tanker rundt begrepet frihet er blitt et populært tema i mange miljøer. Det finnes faktisk de som hevder at Spinoza var det første virkelige frie mennesket.

Overraskende nok er ikke Baruch Spinoza særlig kjent blant folk flest i hjemlandet Holland, men skal vi tro Carien får han stadig større oppmerksomhet også der. Hun håpet på at filosofen sakte, men sikkert ville få samme status i Amsterdam som Kafka i Praha. Det er å håpe, for Spinoza er en interessant filosof å bryne tankene på. Gruppa hadde i alle fall mange flotte samtaler med interessante vinklinger rundt Spinoza livsfilosofi!

Vi skal selvsagt ikke ikke glemme å takke Marjo for lånet av hennes «artige» hus midt i Amsterdam. Bedre basecamp for en Spinozaekspedisjon kunne vi ikke fått.

Det ble mange spaserturer langs kanalene i vakkert  høstvær.
Det ble mange spaserturer langs kanalene i vakkert høstvær.